Basılı Küpürler
Eskişehir Anadolu Gazetesi (23 Nisan 2009)
İki Eylül Gazetesi (5 Temmuz 2007)
Cumhuriyet (5 Temmuz 2007)
Anadolu (4 Temmuz 2007)
Sakarya Gazetesi (1 Temmuz 2007)
Akhaber Gazetesi
İki Eylül Gazetesi (30 Haziran 2007)
Sakarya Gazetesi (29 Haziran 2007)
İki Eylül Gazetesi (29 Haziran 2007)
Anadolu (29 Haziran 2007)
Sonhaber Gazetesi (29 Haziran 2007)
Sakarya Gazetesi (26 Haziran 2007)
Milli İrade Gazetesi (13 Nisan 2006)
İstikbal Gazetesi (13 Nisan 2006)
KOBİ Sektör (Mart 2006)
Anadolu Haber (Ocak 2006)
İstikbal Gazetesi (30 Aralık 2005
Anadolu Ajansı (29 Aralık 2005)
T.C.
BAŞBAKANLIK
BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
29.12.2005 |
TÜBİTAK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU… ÇELİK: ”ÇOCUKLARIMIZA BİLİM ALANINDA TÜRK İNSANININ İMZA ATTIĞI BAŞARILARI ANLATACAĞIZ. GEÇMİŞİ ONLARA ÖĞRETMELİYİZ AMA HAYALLERİMİZİ HATIRALARIMIZIN ÖNÜNE GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ”
ANKARA, 28/12 — Bilimsel alanda Türkiye’nin en prestijli ödülü olarak nitelendirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 2005 Yılı Bilim ve Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu.
TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin her geçen gün geliştiğini, 1 üniversiteyle kurulan Cumhuriyet’in bugün 24’ü vakıf olmak üzere 77 üniversitesi bulunduğunu ifade etti.
Bilim adamlarının sayısının da arttığını vurgulayan Çelik, üniversitelerde 80 bine yakın akademik personelin görev yaptığını ancak bu sayının Türkiye’nin tarihi misyonu açısından bakıldığında yeterli olmadığını söyledi.
Avrupa, Ortaçağ karanlığını yaşarken doğu dünyasının bilimde çok daha iyi bir konumda olduğunu ancak bugün Avrupa’daki bilimsel gelişmeler gündeme geldiğinde geçmişteki başarılarla övünme ve avunmanın tercih edildiğini anlatan Çelik, Ali Kuşçu, Harezmi ve El-Cabir gibi kişilerin bilime katkılarının Avrupalılar tarafından da kabul edildiğini dile getirdi.
Türk biliminin 13. yüzyıldan sonra duraklama devrine girdiğini ve ardından gerilediğini kaydeden Çelik, Osmanlı medreselerinde müspet ilimlerin ”olsa da olur, olmasa da olur” şeklinde değerlendirildiğini, ezberciliğe dayalı bir eğitimin yapıldığını ancak bu konuda hiç özeleştiri getirilmediğini söyledi.
Geçmişle övünerek avunulmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
”Çocuklarımıza, yeni nesillerimize tarihte elde ettiğimiz başarıları, bilim alanında Türk insanının imza attığı başarıları anlatacağız. Eğer gayret gösterirsek, doğru strateji belirlersek bunları biz de yaparız. Onları küçüklük kompleksine kapılmaktan kurtarmalıyız. Geçmişi onlara öğretmeliyiz ama hayallerimizi hatıralarımızın önüne geçirmek zorundayız. Bundan dolayı Ar-Ge’ye hükümet olarak büyük destek veriyoruz.”
Çelik, 2002 yılında Türkiye’nin Ar-Ge’ye 21 trilyon lira harcadığını, 2006 bütçesinden ise Ar-Ge’ye 566 trilyon lira kaynak ayrıldığını bildirdi.
AB ülkelerinin Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayrılması kararı aldığını ve bu çerçevede başlattığı 6. Çerçeve Programı’na Türkiye’nin 270 trilyon lira civarında katkı payı ödeyerek katıldığını anlatan Çelik, Ar-Ge’nin dünyada kalkınmanın sürükleyici unsuru haline geldiğini dile getirdi. Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarının Avrupa’dakinin tersine, yüzde 70’inin devlet, yüzde 30’unun da özel sektör tarafından yapıldığına dikkati çekti.
Bilimsel atıf endekslerine bakıldığında makale sayısında Türkiye’nin gelişme kaydettiğini ancak patent ve yayınlarına atıf alınmasında iyi durumda olmadığını kaydeden Çelik, ilerleyebilmek için yapılanları yeterli görmeden büyük hedefler konulması gerektiğini ifade etti.
Atatürk’ün ”Size bilimden başka miras bırakmadım” sözünü anımsatan Çelik, ekonomideki iyileşmelere paralel olarak bilim insanlarına daha fazla kaynak ayrılabileceğini belirtti. Çelik, 2002’de üniversitelerde öğrenci başına yıllık 1495 dolar harcama yapılırken, 2005’te bu rakamın 3072 dolara ulaştığını, üniversitelere ayrılan bütçenin 2006 yılı için 5 katrilyon 850 trilyon liraya çıkarıldığını belirtti.
Bilim alanında çalışanların teşvik edilmesinin önemine de dikkati çeken Çelik, olimpiyatlarda başarılı olan sporculara altın ödülü verildiğini hatırlatarak, bilimsel alanda başarı elde edenlere bundan daha fazla altın verilmesi gerektiğini söyledi.
Çelik’in konuşmasının ardından ödüllerin dağıtımına geçildi.
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, 2005 yılı fizik dalında AB Descartes Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Ekmel Özbay’ı plaketle ödüllendirdi.
TÜBİTAK’ın Bilim Ödülü’nü kazanan Temel Bilimler alanında Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, İTÜ’den Prof. Dr. Oğuz Okay, Mühendislik dalında Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Mandal ile Sağlık Bilimleri dalında aynı üniversiteden Prof. Dr. Hüsnü Can Başer’e ödüllerini, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik verdi.
Teşvik Ödülü’nü kazanan bilim adamları ise ödüllerini TÜBİTAK Bilim Kurulu üyelerinden aldılar. TÜBİTAK’ın Hizmet Ödülü ise bu yıl verilmedi.
Törende daha sonra Milli Eğitim Bakanı Çelik ve TÜBİTAK Başkan Vekili Yetiş, ödül kazanan bilim adamlarıyla anı fotoğrafı çektirdi. (A.A)
Milliyet Gazetesi (26 Temmuz 2005)
Güncel Eczacılık Dergisi (Sayı:137, Sayfa:7- Haziran 2005)
Sakarya Gazetesi (11 Mayıs 2005)
Anadolu Gazetesi (10 Mayıs 2005)
Güncel Eczacılık Dergisi (Nisan 2005)
Cumhuriyet Gazetesi (17-1-2005)
Hatay Gazetesi - 100. Yıl Ödülleri (16-1-2005)
100. Yıl ödülleri
100. Kuruluş Yıldönümlerini kutlayan Rotaryenler, bu çerçevede mesleğinde topluma yararlı işler yapan ve ülke tanıtımına büyük katkı veren insanları ödüllendirmeye devam ediyor. Antakya Rotary Kulübünün Antakya Belediye Meclisi Toplantı Salonunda düzenlenen 100.Yıl Meslek ödülü törenine Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Metin Gürkanlar, Rotary 2430. Bölge Guvernörü Erhan Çiftçioğlu, bölgede bulunan 87 Rotary kulübünden başkan ve temsilciler ile davetliler katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile birlikte başlayan ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Antakya Rotary Kulübü dönem Başkanı Orhan Günal, konuklara Antakya’nın tarihi ve kültürel yapısı ile ilgili bilgi verdi. Ödül töreninde coşku vardı Günal’ın yaptığı konuşmanın ardından geçilen ödül törenini 100. Yıl Komite Başkanı Devrim Erol sundu. Tören öncesinde bir konuşma yapan Erol, ödüllerin veriliş amacını anlattı. Daha sonra 100. yıl özel ödülüne layık görülen Prof.Dr.Hüsnü Can Başer, kısa özgeçmişi okunduktan sonra Başer’e ödülünü Hatay Valisi Abdulkadir Sarı verdi. Daha sonra Meslek ödülüne layık görülen Prof.Dr. Türkan Saylan’ın kısa özgeçmişi okundu ve Saylan’ın ödülünü 2430. Bölge Guvernörü Erhan Çiftçioğlu verdi.
TEMPO Dergisi: Nilüfer Kas
TEMPO Dergisi: Eczacılık Ödülleri
SAKARYA Gazetesi (04-06-2003)
İSTİKBAL Gazetesi (31-05-2003)